Welkom op                        
Newfoundland 
 

Walvissen

De staart van een onderduikende bultrug, Sleepy Cove, augustus 2008. Copyright (c) 2008, Edwin Neeleman
De staart van een onderduikende bultrug.
De staart van een onderduikende bultrug, Sleepy Cove, augustus 2008. Copyright (c) 2008, Edwin Neeleman
Sleepy Cove, Crow Head (Twillingate),
augustus 2008.

Jaarlijks passeren duizenden bultruggen de oostkust van Newfoundland. Ze zijn vanaf de wateren bij de Dominicaanse Republiek op weg naar het noorden om daar - van juni tot augustus - te jagen op haring, makreel, lodde en krill. Ze worden vaak vergezeld door dolfijnen en andere walvissoorten. Af en toe zijn hier zelfs orka's te zien.

Hoewel de walvissen met een verrekijker vanaf de kust goed zichtbaar zijn, loont het zeker de moeite een boottocht te maken om ze van heel dichtbij te bekijken.

Van de meer dan twaalf walvissoorten, die regelmatig in de wateren van Newfoundland zijn waar te nemen, worden de bultrug (humpback) en de dwergvinvis (minke whale) het vaakst gezien. Met elk jaar duizenden exemplaren is het zelfs zo, dat 's werelds grootste concentratie bultruggen aan de oostkust van Newfoundland te vinden is.

Volwassen bultruggen mogen dan wel zo'n 30 ton wegen, toch zijn ze bijzonder elegant. Het loont zeker de moeite ze enige tijd vanaf een boot te volgen wanneer ze zoekend naar voedsel voorbij zwemmen. Met een sierlijke beweging duiken ze onder water om vervolgens met een 'whoosh' uit hun spuitgat weer boven te komen. Soms springen ze zelfs geheel uit het water en laten ze zich met een geweldige plons weer in zee vallen.

Bultrug bij Conche, Northern Peninsula, juli 2002. Copyright (c) 2002, Edwin Neeleman


Bultrug bij Conche, Northern Peninsula, juli 2002.