Welkom op                        
Newfoundland 
 

Vervoer ter plaatse

Trans Canada Highway (Route 1). Copyright (c) 2005 Edwin Neeleman
Trans Canada Highway (Route 1)

Met de auto

De wegen

De Trans Canada Highway (Route 1) loopt als een soort aorta over een afstand van 905 kilometer dwars door Newfoundland en verbindt Port aux Basques in het westen met St. John's in het oosten.
De secundaire wegen langs deze route leveren veel fascinerende "off-the-beaten-track" tochten op.

Over het algemeen zijn de wegen goed berijdbaar, maar wees altijd alert op gaten ('black holes') of bobbels ('bumps') in de weg, want iedere winter lopen de wegen flinke vorstschade op.

Gedurende de wintermaanden worden de meeste wegen sneeuwvrij gehouden. Alleen tijdens of direct na een zware sneeuwstorm zijn ze voor kortere tijd afgesloten.

Het 'Department of Transportation and Works' heeft op een aantal punten langs de Trans Canada Highway en enkele andere belangrijke wegen digitale camera's ge´nstalleerd, die de meest actuele situatie op de weg registreren. Kijk op de website http://www.roads.gov.nl.ca/ voor actuele verkeersinformatie en beelden van deze camera's.

Wegwijzer langs de Trans Canada Highway. Copyright (c) 2008 Edwin Neeleman
Wegwijzer langs de Trans Canada Highway.

Wegenkaart

Een gratis wegenkaart is verkrijgbaar bij de meeste Tourist Information Offices of kan via internet worden besteld bij The Government of Newfoundland & Labrador.

Pas op voor elanden ('moose')

Op Newfoundland leven zo'n 110.000 elanden en de meeste wegen komen door gebieden waar veel elanden rondlopen. Elanden zijn fantastisch om naar te kijken, maar dan wel van een afstand. Wanneer je een eland op of langs de weg ziet, wees dan uiterst voorzichtig, matig je snelheid en bereid je voor om te stoppen. Zoals alle in het wild levende dieren, zijn elanden onvoorspelbaar. Rijd pas weer verder, nadat je er zeker van bent dat de eland de weg is overgestoken of weer terug het bos in is gelopen.

Ook wanneer je een voertuig op of langs de weg ziet stilstaan, kan dat betekenen dat de chauffeur gestopt is voor een eland, dus wees voorzichtig.
Rijd zo min mogelijk in het donker, aangezien dan de meeste ongelukken door aanrijdingen met elanden gebeuren. Indien je toch in het duister de weg op moet, rijd dan langzaam en gebruik zoveel mogelijk groot licht (behalve bij tegemoetkomend of inhalend verkeer).
Let ook op de waarschuwingsborden. Een bord met een tekst als "Caution, moose next 11 kilometres" houdt in dat daar regelmatig elanden de weg oversteken.

Traffic Regulations

Bestuurders dienen in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs, kentekenbewijs en verzekeringsbewijs. Legislation requires that motorists carry lump-sum public liability and property damage insurance of $200,000.
Het dragen van veiligheidsgordels is verplicht voor de bestuurder en alle passagiers. Radardetectors zijn verboden. It is illegal to drive with a blood alcohol limit exceeding .05 per cent.

Autohuur

De meeste autoverhuurbedrijven (Avis, Budget, Hertz, Rent-a-Wreck, Thrifty) hebben kantoren op de luchthavens en de grotere steden.

Islander RV Sales & Rentals
[ advertentie ]

Camperhuur

Islander RV Sales & Rentals is een van de grootste verhuurbedrijven van campers op Newfoundland. Bij Islander RV Sales & Rentals kun je terecht voor het huren van kleine kampeerbusjes, motor homes en trailers.

Per trein

Op Newfoundland rijden geen treinen (meer).

 

De veerboot naar Fogo en Change Island. Copyright (c) 2006 Edwin Neeleman
De veerboot naar Fogo en Change Island.

Met de boot

Naar een aantal eilanden worden geregelde veerdiensten onderhouden:

Aan de zuidkust van Newfoundland liggen een aantal kleine vissersdorpjes, die niet over de weg met een auto te bereiken zijn, maar uitsluitend per veerboot:

Kijk op de website Provincial Ferry Services voor meer informatie, dienstregelingen en vaartijden.

 

Per vliegtuig

Air Canada jazz, Provincial Airlines, en Air Labrador vliegen geregeld op diverse bestemmingen binnen Newfoundland en Labrador.
Air Labrador vliegt daarnaast ook nog via St. Anthony op veel plaatsen in Labrador.
Provincial Airlines vliegt ook op het Franse eiland St. Pierre.