Welkom op                        
Newfoundland 
 

Wat te doen?

De Daybreak van Twillingate Adventure Tours. Copyright (c) Edwin Neeleman
De 'Daybreak' van Twillingate Adventure Tours.

Het water op

Ieder jaar ontmoeten twee giganten der natuur elkaar in de wateren ten oosten van Newfoundland. Noordwaarts migrerende walvissen komen daar de in omgekeerd richting wegdrijvende ijsbergen tegen. Vanaf de kust zijn ze met een verrekijker redelijk goed waar te nemen, maar je ervaart pas echt goed hoe geweldig mooi en groot deze zoogdieren en brokken ijs zijn, wanneer je het water op gaat en ze van slechts enkele meters afstand kunt zien. Een boottocht mag dan ook niet aan een verblijf op Newfoundland ontbreken.

Er is een groot aantal tour operators die boottochten naar walvissen of ijsbergen aanbieden. Een tocht duurt meestal 2 3 uur en er wordt vaak meerdere keren per dag op vaste tijden uitgevaren.
Bijzonder goede ervaringen hebben wij opgedaan met Twillingate Adventure Tours. Het motto "We do more than carry people" wordt door deze tour operator meer dan waar gemaakt.

En dan nog enkele tips.
Wil je weten of er walvissen in de buurt zijn? Vraag het de vissers in de haven. Zij kunnen je ook vaak vertellen waar ze precies te vinden zijn, en hoeveel het er zijn.
Is er op de plek waar je bent geen tour operator aanwezig, dan is er in een haven bijna altijd wel een schipper te vinden, die bereid is om in een klein bootje met je het water op te gaan.

Sandbanks Provincial Park, Burgeo, september 2008. Copyright (c) 2008 Edwin Neeleman
Sandbanks Provincial Park, Burgeo, september 2008

Het water in

Langs de gehele kust van Newfoundland wemelt het van de beschutte baaien en witte zandstranden. Ideale omstandigheden voor een zwempartij in zee. En voor wie zich liever niet in het koude oceaanwater waagt: je kunt er ook uitstekend pootjebaden of een mooie strandwandeling maken. Uitgestrekte zandstranden zijn te vinden bij Musgrave Harbour en Lumsden in het noordoosten, en bij Burgeo aan de zuidkust.

Wandelen

Newfoundland is een ideale bestemming voor wandelaars. Er zijn op het eiland meer kilometers aan wandelpaden dan autowegen te vinden. Wandelroutes zijn er in alle soorten en maten: varierend in moeilijkheidsgraad van eenvoudig tot moeilijk en qua lengte van een paar kilometer tot meerdaagse tochten.

Meer informatie over wandelroutes is te vinden op de volgende websites:
Newfoundland Hiking Trails,
Canada Trails: Hiking in Newfoundland and Labrador,
East Coast Trail en
Newfoundland T'Railway

 . Copyright (c) 2008 Edwin Neeleman

 . Copyright (c) 2008 Edwin Neeleman

Vogels kijken

Newfoundland is een paradijs voor vogelliefhebbers.
Aan de kust of in het binnenland? Het maakt niet uit waar je bent; overal komen vogels voor. Volg door de verrekijker hoe een Jan-van-Gent van grote hoogte als een raket in zee duikt, op zoek naar vis. Luister naar de geheimzinnige, karakteristieke roep van de loon. Geniet van het gefluit van kleine zangertjes.

 . Copyright (c) 2008 Edwin Neeleman