Welkom op                        
Newfoundland 
 

Vogels

Geelpootruiters, Blow Me Down Provincial Park, september 2008. Copyright (c) 2008, Edwin Neeleman
Geelpootruiters, Blow Me Down Provincial Park, september 2008.

Newfoundland is een paradijs voor vogelliefhebbers. Meer dan 360 vogelsoorten zijn hier waargenomen, variërend van standvogels, die hier het hele jaar door verblijven, tot trekvogels, die hier naartoe komen om er te broeden, of bijzondere dwaalgasten die, op weg naar andere bestemmingen, eventjes Newfoundland aandoen.

Elk jaar is Newfoundland gedurende de zomermaanden de verblijfplaats voor zo’n 35 miljoen zeevogels. Het is niet voor niets dat Newfoundland ook wel ‘Zeevogelhoofdstad van Noord Amerika’ genoemd wordt.

De meest voorkomende soorten zijn: stormvogels (petrels), drieteenmeeuwen (kittiwake), zeekoeten (murres), alkjes (razorbills), Jan-van-Genten (Northern gannets) en papegaaiduikers (puffins).

Op het eiland bevinden zich tientallen grote zeevogelkolonies.

Op Great Island, een van de vier eilanden in het Witless Bay Ecological Reserve, broedt de grootste kolonie papegaaiduikers van Noord Amerika.

Steenlopertjes bij Sleepy Cove, Twillingate, augustus 2008. Copyright (c) 2008, Edwin Neeleman
Steenlopertjes bij Sleepy Cove, Twillingate, augustus 2008.

Voor liefhebbers van Jan-van-Genten is Cape St Mary's Ecological Reserve een absolute aanrader. Een rotspunt, op iets meer dan een kwartier lopen vanaf het bezoekerscentrum, biedt uitzicht op Bird Rock, waar de op twee na grootste kolonie Jan-van-Genten van Noord-Amerika nestelt. Vanaf slechts 15 meter afstand kun je deze prachtige vogels met hun goudgele kop en een spanwijdte van wel twee meter observeren.

Behalve voor zeevogels is Newfoundland ook een geliefde verblijfplaats voor veel soorten kust- en waadvogels.

De grote geelpootruiter (greater yellowlegs) is een veel voorkomende waadvogel op Newfoundland. Daarnaast kun je langs de kust regelmatig plevieren en strandlopers zien, die langs de vloedlijn op zoek zijn naar voedsel.

Zeeëend, Blow Me Down Provincial Park, september 2008. Copyright (c) 2008, Edwin Neeleman
Zeeëend, Blow Me Down Provincial Park, september 2008.

De ijsduiker (common loon) is niet alleen mooi om te zien, maar ook vanwege zijn karakteristieke roep zeer de moeite waard. Vooral tijdens de schemering en in het halfduister klinkt zijn ietwat trillerige ‘oe-oehoehoe’ bijzonder mysterieus.
De loon staat trouwens ook afgebeeld op de Canadese munt van één dollar. In de volksmond wordt deze munt daarom vaak ‘looney’ genoemd.

Twee vaak geziene roofvogels zijn de visarend (osprey) en de Amerikaanse zeearend (bald eagle).

De meer bosrijke gebieden op Newfoundland bieden onderdak aan een groot aantal kleinere vogelsoorten, zoals spechten, merels, mussen, mezen, vinken en fluiters.

Geelpootruiter, Blow Me Down Provincial Park, september 2008. Copyright (c) 2008, Edwin Neeleman
Geelpootruiter, Blow Me Down Provincial Park, september 2008.

Strandlopertjes, Sandbanks Provincial Park, Burgeo, september 2008. Copyright (c) 2008, Edwin Neeleman
Strandlopertjes, Sandbanks Provincial Park, Burgeo, september 2008.

Strandlopertjes, Sandbanks Provincial Park, Burgeo, september 2008. Copyright (c) 2008, Edwin Neeleman


Strandlopertjes, Sandbanks Provincial Park, Burgeo, september 2008.