Welkom op                        
Newfoundland 
 

Dieren

Eekhoorn, Terra Nova National Park, september 2008. Copyright (c) 2008, Edwin Neeleman
Eekhoorn, Terra Nova National Park, september 2008.

Op Newfoundland leven minder diersoorten dan op het Canadese vasteland. Tot de inheemse dieren op Newfoundland behoren o.a. de zwarte beer, caribou, otter, muskusrat, hermelijn, vos en lynx. De talrijk voorkomende elanden (moose) kwamen oorspronkelijk niet op het eiland voor, maar zijn hier aan het begin van de 20e eeuw naartoe gebracht. Datzelfde geldt voor de gestreepte eekhoorn, de coyote en een aantal muizensoorten.

Elanden op het Northern Peninsula, augustus 2006. Copyright (c) 2006, Edwin Neeleman
Elanden op het Northern Peninsula, augustus 2006.

De eland (moose) kwam oorspronkelijk niet voor op Newfoundland, maar werd hier ruim een eeuw geleden ge´ntroduceerd. In 1878 werden twee elanden van Nova Scotia naar Newfoundland gebracht en daar bij Gander Bay losgelaten. In 1904 werden nog eens vier, van New Brunswick afkomstige, elanden bij Howley losgelaten. Binnen dertig jaar had de eland zich in grote aantallen over het gehele eiland verspreid.

De eland is de grootste nog in leven zijnde hertensoort. Een volwassen exemplaar weegt 385-535 kg en heeft een schouderhoogte van 180 cm. Wees bij het autorijden het hele jaar door alert op plotseling overstekende elanden, vooral tijdens de schemering of wanneer het donker is.

Zwarte vos bij Sleepy Cove, augustus 2008. Copyright (c) 2008, Edwin Neeleman
Zwarte vos bij Sleepy Cove, augustus 2008.

De op Newfoundland levende vossensoort (red fox) kun je in verschillende kleuren aantreffen: rood, bruin, zilver en zwart. In 2008 hebben we voor het eerst een zwarte vos gezien. Dat was op onze meest geliefde kampeerplek: Sea Breaze Municipal Park bij Sleepy Cove, Twillingate. Vanuit onze camper zagen we hem door het park lopen. Jagend op iets eetbaars verdween hij af en toe met een sierlijke sprong tussen de lage begroeiing, in de hoop daar een muisje te verschalken.

Een eland staat in Berry Hill Pond water te drinken. Gros Morne National Park, juli 2002. Copyright (c) 2002, Hilda van der Lee


Een eland staat in Berry Hill Pond water te drinken. Gros Morne National Park, juli 2002.