Welkom op                        
Newfoundland 
 

Twillingate

Twillingate, winter 2003. Copyright (c) 2003 Edwin Neeleman
Twillingate in de winter van 2003

Twillingate (ongeveer 5000 inwoners) ligt, samen met de gemeenschappen Durrell en Crow Head, verspreid over een paar eilanden, aan de Notre Dame Bay.

Twillingate ontleent haar naam aan het Franse "Toulinquet". Franse vissers, die de eilanden van Twillingate vonden lijken op een eilandengroep nabij Brest, Toulinguet geheten, hebben haar deze naam gegeven.

Men vermoed dat de stad al in de 15e en 16e eeuw in gebruik was als vissershaven, maar de eerste vermelding van vaste bewoners dateert uit de 17e eeuw.
In 1739 woonden er 152 mensen in Twillingate, de "livyers" of permanente bewoners: Engelse vissers met hun gezinnen, afkomstig van de kust van Devonshire. Het aantal inwoners nam explosief toe en een eeuw later was Twillingate een bloeiende vissersgemeenschap geworden.

Als een van Newfoundlands oudste zeehavens was het twee eeuwen lang de "hoofdstad van het noorden" en het handelscentrum van de visserij. Na de ineenstorting van de visserij is voor velen nu het toerisme een belangrijke bron van inkomsten.

Twillingate. Copyright (c) 2000 Edwin Neeleman
Twillingate

Twillingate. Copyright (c) 2000 Edwin Neeleman
Durrell

Georgina Stirling

"The Nightingale of the North"

Dit is de titel van een boek door Amy Louise Peyton over Georgina Stirling (1866-1935). Deze geboren Twillingate'se was een beroemde operazangeres en was bekend onder de naam "Marie Toulinquet". Ze werd geroemd vanwege haar optredens in de Parijse Opera en La Scala in Milaan.

Wil je meer over Twillingate en haar geschiedenis weten, ga dan naar het Durrell Museum, of bezoek het Twillingate Museum, waar onder meer veel aandacht besteed wordt aan operazangeres Georgina Stirling.

Twillingate, Sleepy Cove. Copyright (c) 2004 Edwin Neeleman
Sleepy Cove

Iedere keer dat we op Newfoundland waren, hebben we een bezoek gebracht aan Twillingate. Wij kampeerden dan in het Sea Breeze Municipal Park bij Sleepy Cove. In de jaren 1913-1917 was Sleepy Cove in bedrijf als kopermijn. Vandaag de dag kan men er de restanten bekijken en in de omgeving stukjes koper vinden.

Vanuit het Sea Breeze Park vertrekken een paar prachtige wandelroutes.

Een ervan gaat vanaf Sleepy Cove omhoog naar de vuurtoren bij Long Point, vanwaar je een prachtig uitzicht over de zee hebt. De vuurtoren is gebouwd in 1876 en de enige met een overdekte walkway. Het is tevens een van de weinig overgebleven nog bemande vuurtorens in Newfoundland.

Nieuw is de wandeling van Sleepy Cove naar Lower Head. Ook hier prachtige vergezichten en vanaf Lower Head heb je fraai uitzicht op Crow Head.

Een andere wandeling die zeer de moeite waard is, begint vanuit Bayview en loopt naar de "Top of Twillingate". Vanaf een uitkijktoren kijk je 360 graden in de rondte over Twillingate en de weidse omgeving.

Crow Head, Twillingate, augustus 2008. Copyright (c) 2008 Edwin Neeleman.


Uitzicht op Crow Head vanaf Lower Head, augustus 2008.