Newfoundland

Newfoundland in een notendop

 

Leading Tickles
Leading Tickles

"The huge island ... stands, with its sheer, beetling cliffs, out of the ocean, a monstrous mass of rock and gravel, almost without soil, like a strange thing from the bottom of the great deep, lifted up, suddenly, into sunshine and storm, but belonging to the watery darkness out of which it has been reared; the eye, accustomed to richer and softer scenes, finds something of a strange and almost startling beauty in its bold, hard outlines, cut out on every side, against the sky."

R.T.S. Lowell, 1840

Kaart van Canada

Newfoundland is een groot eiland in de Atlantische Oceaan voor de oostkust van Canada. Het is ongeveer 2,5 keer zo groot als Nederland en vormt samen met Labrador een van de vier Atlantische provincies van Canada. Newfoundland wordt door de Straat van Belle Isle gescheiden van Labrador.

Bevolking

Oorspronkelijk werd Newfoundland bewoond door indianen en eskimo's (Inuit). De eerste Europeanen die 'de Nieuwe Wereld' ontdekten waren de Vikingen. Rond 1600 ontdekten Europese vissers de rijkdom van de ondiepe zeeën voor de kust van Newfoundland. Ze bouwden de eerste nederzettingen. Zowel Frankrijk als Engeland wilden graag de heerschappij over dit nieuwe land. Uiteindelijk kwam Newfoundland onder Engels bestuur. Steeds meer emigranten uit Europa ontvluchtten de economische malaise en oorlogsdreigingen aldaar en vestigden zich in Newfoundland. Hierdoor is dit eiland verworden tot wat het nu is: een bonte mengeling van Schotse, Franse, Engelse en Ierse invloeden.

Twillingate, februari 2003
Twillingate, februari 2003

Klimaat

In algemene zin heeft Newfoundland een koel, vochtig zeeklimaat met warme tot koele zomers (de maximum temperatuur bedraagt gemiddeld 16° C, met uitschieters naar 20° C) en koude maar geen strenge winters. Er hangt vaak een dichte mist over de Grand Banks en het zuidelijke en zuidoostelijke deel van de kust. In het binnenland is sprake van een landklimaat met koude winters en sneeuw in de bergen.

Natuur

De natuur van Newfoundland is indrukwekkend. Het hele eiland is omgeven door steile kliffen en fjorden. Het binnenland is vrijwel onbewoond en wordt doorsneden door krachtige wildwaterrivieren.
Ongeveer 60% van Newfoundland is bebost. De meeste voorkomende bomen zijn naaldbomen, zoals de black spruce en balsam fir, gemengd met andere soorten zoals de paper and yellow birch, en met een grote variëteit aan heesters.

Berry Hill Pond, Gros Morne
een eland bij Berry Hill Pond, Gros Morne

Van de grote, in het wild levende dieren noem ik de eland, caribou en zwarte beer.

De Jan-van-Genten-kolonie op Cape St. Mary's
Jan-van-Genten op Cape St. Mary's

Langs de kust en op de eilanden leven grote zeevogelkolonies, waaronder veel alken, drieteenmeeuwen, Jan-van-Genten en papegaaiduikers.

's Zomers kan men in de wateren rond Newfoundland regelmatig dolfijnen en walvissen waarnemen.

Economie

Vanwege de nabijheid van de Grand Banks, een van 's werelds rijkste visgronden, is Newfoundland's economie in het verleden gedomineerd geweest door de visindustrie. Eeuwenlang vormde de vangst en verwerking van kabeljauw de voornaamste bron van inkomsten, maar door de desastreuze afname van de voorraad kabeljauw in de Atlantische Oceaan is de rol van de visserij aanzienlijk afgenomen.
Sinds de negentiende eeuw spelen bosbouw en mijnbouw een grote rol en ook tegenwoordig zijn natuurlijke bronnen van groot belang voor de provinciale economie. Op Labrador wordt ijzererts gedolven en bevindt zich een grote waterkrachtcentrale. Voor Newfoundland zijn nu het toerisme, de papierfabrieken en de offshore olie-industrie de voornaamste economische factoren.

Feiten en cijfers

De officiële vlag van Newfoundland

Land oppervlakte:

Aantal inwoners (2001):

Gesproken talen:

Hoofdstad: St. John's

Datum Confederatie met Canada: 31 maart 1949